Top

Pepper Pot, Salts Cottage
Polruan, Cornwall

Pepper Pot
Studio Holiday Let at Salts Cottage, Polruan, Cornwall

ADG were commissioned to prepare a planning application for the proposed renovation and extension of an existing self-contained studio holiday let at the lower ground floor of Salts Cottage.

The renovation work was undertaken directly by our Client in conjunction with their builder, with ADG on hand to answer technical questions and advise on materials and details when required. We also provided 3D visuals to help our Client to better understand the internal and external spaces and options for materials.

Pepper Pots Salts Cottage Polruan Cornwall Self Contained Holiday Accommodation Polruan Cornwall by ADG Architecture Design Graphics
Pepper Pots Salts Cottage Polruan Cornwall Self Contained Holiday Accommodation Polruan Cornwall by ADG Architecture Design Graphics

Client testimonial:

“ADG’s initial ‘wow’ design concept led us to developing a contemporary design that was both sympathetic to the AONB harbourside setting of the enlarged studio space – now known as Pepper Pot – but it also worked with and enhanced the appearance of our traditional cottage above, Salts Cottage. With the aid of 3D visuals, we arrived at a design that was both ‘buildable’ to our budget but also acceptable in planning terms. ADG continued to assist through the build with input on design detailing and materials selection. We have no hesitation in recommending them.”

Pepper Pots Salts Cottage Polruan Cornwall Self Contained Holiday Accommodation Polruan Cornwall by ADG Architecture Design Graphics

The studio is located next to the quayside sea wall and is accessible only on foot via very steep steps with restricted headroom, or by boat from the river Fowey.

In addition to the refurbishment and extension of the habitable area, our proposals included providing better access to the existing cellar storage, reconfiguration of the quayside steps to make them safer, and an external shower.

With a cantilevered structure, we utilised the existing structural window openings and created a projecting box on the main facade. This provides additional accommodation including a window seat with integral storage serving the bedroom zone, as well as a small, sheltered external balcony.

Salts Self Contained Holiday Accommodation Polruan Cornwall by ADG Architecture Design Graphics

The existing studio had no insulation and utilised high consumption electrical heating. As part of the renovation the walls, roof and floor were fully insulated to create a far more energy efficient, comfortable, and healthy space.

External materials were chosen to reflect those used on similar quayside properties in the village, and to ‘flow’ from inside to out. Dark timber cladding helps it to be more recessive and in keeping with the Area of Outstanding Natural Beauty, as well as being more sympathetic to its location within a Conservation Area. The balcony area internally is finished with a lighter golden oak cladding. This is complimented by the internal oak flooring, and combined with large, glazed windows, makes the studio feel much larger than it is.

Salts Self Contained Holiday Accommodation Polruan Cornwall by ADG Architecture Design Graphics
Salts Self Contained Holiday Accommodation Polruan Cornwall by ADG Architecture Design Graphics
Proposed elevation sketch drawing of Salts Polruan Cornwall
Proposed floor plan sketch drawing of Salts Polruan Cornwall
3D CAD view of Salts Polruan Cornwall
3D CAD view of Salts Polruan Cornwall
3D CAD view of Salts Polruan Cornwall

Talk to us /

Interested in working with ADG? Feel free to get in touch to discuss your next project, whether that’s creating a new place, space or graphics’ project, we’re happy to have a chat.

Start your project today →