Beechwood House
Lodge Lane,
Plymouth

Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon

Beechwood House, Lodge Lane

The aim of the project was to provide a two storey dwelling that has a reduced scale and visual impact when compared to the previous consented scheme.

The proposed dwelling was designed and laid out to strike the perfect balance between the clients’ desired views, whilst maintaining a building footprint to ensure that reasonable levels of external amenity were also maintained.

The use of two pitched roofs, combined with a recessed gable on the living room and main bedroom elevation, creates a sense of separation and breaks the visual mass of the proposal.

The living accommodation is arranged facing the south west, at a lower ground level from the kitchen and utility areas, though both ground floors share the same ceiling height to allow for the change in site topography.

Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon

Much of the site remained as it did previously, as an informal green landscape, albeit with small restricted areas of formal garden and small shrubs planted around the new driveway area. Strategic planting at the corners of the proposal and south west area of dwelling helps to create a natural screen, and reduce any further potential impact or overlooking of neighbouring properties. New planting alongside the driveway will diminish any impact of the proposed dwelling from the entrance gate.

The proposal utilises the site topography as an opportunity to take advantage of a natural ‘dip’ towards the south west area of the site towards that boundary. The orientation has been considered to maximise views for the owners, whilst reducing the impact on neighbouring properties and facing away from the entrance gate by Lodge Lane. Taking advantage of the existing site topography and dense mature vegetation surrounding the boundary will assist in further obscuring the property and diminishing any impact from views afar. A new, low impact permeable surface driveway will extend from the existing gate and provide vehicular access to the proposed the dwelling.

Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon
Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon
Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon
Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon
Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon

The design has a modern yet traditional appearance, though with modern systems and the sensitivity of the split levels to suit the landform, this combined with appropriate selection of materials enables the house to be partially embedded in the ground therefore respecting the fabric of the site.

The primary materials used for the project were stone, render and slate, all widely used throughout south Devon, therefore in-keeping with the fabric of the site. Materials and finishes were chosen to weather in a positive manner, providing texture and grain whilst giving opportunities for nature to coexist with them.

Client: Private Client
Sector: Residential
Planning Status: Approved

Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon
Beechwood House private residence by ADG Architecture in Plymouth Devon

Talk to us /

Interested in working with ADG? Feel free to get in touch to discuss your next project, whether that’s creating a new place, space or graphics’ project, we’re happy to have a chat.

Start your project today →