j

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc odio purus, tempus non condimentum eget, vestibulum.

Top

Methodist Central Hall

Plymouth

ADG have worked alongside this client for many years, during which time various redevelopment, expansion and modernisation options have been investigated. The church occupies a highly visible and central location in the heart of the city centre.

For the first major element of work we were appointed to modernise the interior of this large city centre church. The design required a radical transformation of the sanctuary and the refurbishment of the entrance foyer, to create a more welcoming and easily accessible approach for the variety of building users.

The sloping cinema style floor and fixed tip-up seats were removed and replaced with a flat floor, flexible storage and raised choir area. These changes were designed to aid access and improve the flexibility of the space. The new design also incorporates a new organ screen and large projection screen, supported by arched steel beams. All these elements had to be carefully integrated into the existing building fabric.

A unique cross sculpture for the foyer was commissioned from local artist Penny Hardy. The overall effect of the completed project is contemporary and colourful, yet calm and respectful.

Early in 2011, we were further commissioned to design a new entrance foyer and create administrative offices as infill below an existing previous extension. The design took the form of a single storey entrance extension sat beneath a flat roof. The additional space allowed for milling and orientation space outside of the church, yet still being undercover. The striking contemporary façades, incorporate coloured glass and cooper and present the impression of a modern, vibrant church that is flourishing in a city centre location and reflects the aspirations of the growing congregation.

Client:

Methodist Central Hall

Sector::

Ecclesiastical

Date: